Šventinis medaus tortas su riešutais


- Aguonos, tešlai, 30 gramų
- Cinamonas, tešlai, 1.5 arbatinio šaukštelio
- Cukraus pudra, kremui, 140 gramų
- Cukrus, tešlai, 150 gramų
- Graikiniai riešutai, kremui, 100 gramų
- Margarinas, tešlai, 200 gramų
- Medus, tešlai, 1.5 valgomojo šaukšto
- Kiaušiniai, tešlai, 1 vienetas
- Kvietiniai miltai, tešlai, 550 gramų
- Soda, tešlai, 1.5 arbatinio šaukštelio
- Sviestas, kremui, 150 gramų
- Grietinė, kremui, 350 gramų
Truputis medaus, aguonų ir cinamono... Šie skoniai ir kvapai reiškia, kad atėjo Kalėdos ir Naujieji Metai!!!
1. TEŠLA. Ištirpinkite margariną, medų ir cukrų vandens garų vonelėje.
2. Įdėkite cinamoną ir sodą. Masė suputos. Maišydami pakaitinkite keletą minučių, nuimkite nuo ugnies ir šiek tiek atvėsinkite.
3. Atskirame inde mikseriu išplakite kiaušinį ir įmaišykite jį į šiltą masę.
4. Po truputį pilkite aguonas ir persijotus miltus. Tikslų miltų kiekį reguliuokite patys: tešla turi būti pakankamai minkšta ir lengvai plyštanti. Jei tortą gamintumėte apvalų, patarčiau kepti 5 papločius, maždaug 24 cm diametro. Aš kepiau 2 didelius papločius 28 × 35, tik iš anksto juos peiliu įpjoviau, kad iškepę papločiai lengvai pasidalintų pusiau. Tokiu būdu pagaminau 4 papločius. O, kočiokite ir kepkite papločius būtinai ant kepimo popieriaus.
5. KREMAS. Ištirpinkite sviestą ir palikite jį šiek tiek atvėsti. Šluotele išplakite grietinę su cukraus pudra ir citrinos sultimis. Supilkite sviestą ir dar kartą viską gerai išplakite.
6. Jeigu turite laiko, paruoštą kremą 1 val. palaikykite šaldytuve, o jei skubate, tepkite kremą ant torto iš karto. Ant kiekvieno papločio tepkite gausiai ir šiek tiek pabarstykite smulkintų graikiškų riešutų. Gerai sutepus torto paviršių, nepamirškite visų šonų. Iš viršaus tortą apibarstome maltais graikiškais riešutais, o iš šonų - smulkintais papločių trupiniais.
7. Tortas pagamintas, tik reikia jį palaikyti šaldytuve 10 - 12 val., kad visi torto sluoksniai sudrėktų ir sugertų kremą.
Skanaus ir gerų švenčių!