Šafraninis keksas


- Kvietiniai miltai, 330 gramų
- Kiaušiniai, 2 vienetai
- Sviestas, minkštas, 100 gramų
- Pienas, 160 mililitrų
- Cukrus, 160 gramų
- Šafranas, 5 vienetai
- Kepimo milteliai, 1 arbatinis šaukštelis
- Druska, 1 žiupsnelis
- Cukrus, 45 gramai
- Vanduo, 15 mililitrų
Penkis šafrano plaušelius užpilti šaukštu karšto vandens ir palikti 2 val. susistovėti. Tada nukošti. Vandens neišpilti.
Pieną supilti į prikaistuvį, suberti 50g cukraus ir kaitinti ant silpnos ugnies, kol jis ištirps. Ataušinti.
Kiaušinius įmušti į metalinį dubenėlį, berti likusį cukrų ir užkaisti viską virš garų vonelės. Plakti, kol gausis balta klampi masė. Tuomet statyti dubenėlį į indą su šaltu vandeniu ir ataušinti.
Lovelio formos kepimo indą ištepti sviestu, pabarstyti miltais ir pastatyti į šaldytuvą.
Miltus nusijoti ir sumaišyti su kepimo milteliais.
Minkštą sviestą suplakti su druska iki purumo. Tada plakant, dalimis supilti pusę pieno sirupo, vandenį, kuriame mirko šafranai, pakaitomis dėti plaktus kiaušinius, suberti miltų mišinį, supilti likusį pieno sirupą. Krėsti tešlą į kepimo indą.
Kepti iki 170 C laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 1 val., kol įbedus medinį pagaliuką, ištrauktas jis nebus apsivėlęs tešla.
Iš 45 g cukraus ir 15 ml vandens išvirti glajų. Ataušintą keksą juo apipilti.