Plikyta juoda ruginė duona

Plikyta juoda ruginė duona
Akcijos:
TAIP
NE
?
Paspaudus šį mygtuką galite išjungti arba įjungti akcijų ingredientams rodymą
Ingredientai:
  • Kmynai
  • Ruginiai miltai, 10 kilogramų
  • Vanduo, 5 litrai
  • Druska, 100 gramų
Gaminimo instrukcija:

Išėmus raugą, į duonkubilį suberiamą 0,5 kepimui skirtų miltų, užplikoma verdančiu vandeniu ir gerai išmaišoma, kad neliktų sausų miltų.
Duonkubilis šiltai uždengiamas ir paliekama 3—4 val.
Tada sudedamas šiltame vandenyje išleistas raugas, gerai išplakama, paviršius apibarstomas miltais, duonkubilis vėl šiltai uždengiamas ir paliekama šiltoje vietoje 18—20 val., kad įrūgtų.
Įrūgusi tešla išplakama, suberiami kmynai, druska bei likę miltai ir labai gerai išminkoma. Dar palaikoma šiltoje vietoje, kad užminkyta tešla pakiltų.
Plikyta duona ilgiau kyla, todėl krosnis kuriama, kai duona jau gerai pakilusi.
Kepalai daromi 4—6 kg, dedami ant kopūstlapių, ajerų, klevo lapų arba miltų ir šaunami į paruoštą krosnį.
Kepama 2—2,5 val.
Po valandos kepimo kepalai atsargiai su liže ištraukiami, paviršius suvilgomas šaltu vandeniu ir vėl sustumiami į krosnį, pakeičiant vietą.
Plikyta duona yra saldžiarūgštė ir ilgiau nesensta.
Raugo gaminimas:
Ruginei juodai duonai išpurenti vartojamas tik raugas - paskutinio kepimo duonos tešlos 0,5 — 1 kg didumo bandelė, kuri paliekama išplautame duonkubilyje ir laikoma sausoje šaltoje (ne žemesnėje kaip 0°C) vietoje iki kito kepimo.
Per tą laiką bandelės paviršius apdžiūsta.
Prieš vartojant plutelė pašalinama, minkštimas išleidžiamas drungname vandenyje ir supilamas į maišomą duonos tešlą.
Kai raugo nėra, prieš kepant duoną jo galima pasigaminti. Imama 0,5 kg ruginių miltų, 50 g mielių, 1—1,5 litro šilto vandens, viskas sumaišoma ir laikoma šiltai, kad įrūgtų.
Maždaug po paros jis jau tinka duonai užraugti.
Pagamintame rauge yra ne tik mielių grybelių, bet ir pieno rūgšties bakterijų bei šių bakterijų pagamintos pieno rūgšties, kuri suteikia duonai malonų rūgštų skonį.
Raugas ne visada būna geras, be to, kiekvieno raugo skonis priklausomai nuo vyraujančių rauge bakterijų skiriasi. Todėl kiekvienos šeimininkės duonos rūgštis kitokia.
Gaminant raugą, patariama įpilti nors 0,5 stiklinės gero rūgusio pieno.
Skanaus.

Receptą atsiuntė: Ona
» Rašyti komentarą
» Komentarai
lina
2015-01-28 15:59
tikra naminė duona su raugu -gali būti ruginė,gali būt plikyta...skonis kietumas nuo priedų,miltų,kaitros ir šeimininkės rankų miklumo...man skaniausia sava saldžiarūgštė ruginė duona...čia receptas geras...
Tadas
2013-08-02 06:40
Ponia Birute, atsiuskit ir man paprastos medalio vertos duonos recepteli. Jau keletas metu kaip lietuviškos duonelės burnoj neturėjau. Siųskite i [email protected]
Dekui dekui!
Amerikonka
2013-02-21 07:45
Birute, ir as noriu duonytes receptuko.Noreciau lietuviskos duonytes issikepti, labai pasiilgau lietuviskos duonos. Mano elektroninis pastas [email protected] . Is anksto dekoju!
daiva
2012-03-22 08:57
Birute noreciau issikepti juodos duonos gal galetumet man parasyti receptuka mano [email protected] ir noreciau paklausti kur raugti tesla nes kubilo kolkas dar neturiu
kristina
2012-03-14 17:22
Birutei, mano e-mailas : [email protected]