Paprastas aguonų pyragas


- Kiaušiniai, 4 vienetai
- Aguonos, 150 gramų
- Cukrus, 200 gramų
- Malti džiūvėsėliai, 100 gramų
- Cinamonas, maltas, 0.5 arbatinio šaukštelio
- Migdolų drožlės, apytikriai, pabarstymui, 50 gramų
- Grietinėlė, 35 proc., 450 mililitrų
- Cukrus, 250 gramų
Aguonas užpilti verdančiu vandeniu ir palikti per naktį. Aguonas perkošti ir kelis kartus permalti.
Kiaušinių trynius ir baltymus atskirti.
Elektriniu plaktuvu iki šviesios masės išplakti kiaušinių trynius su cukrumi. Nuolat maišant, įberti aguonas. Tada suberti džiūvesėlius, cinamoną ir viską gerai išmaišyti.
Iki putų išplakti kiaušinių baltymus ir atsargiai, dedant po šaukštą, įmaišyti į aguonų masę.
Paruoštą masę sukrėsti į kepimo popieriumi išklotą formą.
Kepti iki 180 C laipsnių įkaitintoje orkaitėje 50 min.
Likus 20 min. iki pyrago kepimo pabaigos, pradėti ruošti kremą. Į puodą supilti grietinėlę ir suberti 250 g cukraus. Maišant, užvirti ir ant nedidelės kaitros ugnies virti apie 20 min., kol masė sutirštės ir pasidarys panaši į sutirštintą pieną.
Iškepusį pyragą išimti iš formos, viršų subadyti mediniu pagaliuku ir aplaistyti kremu. Maždaug pusę kremo pasilikti.
Likusį kremą dar šiek tiek pavirti, kol sutirštės ir pagels. Tada juo aptepti pyrago viršų pabarstyti riešutais ir palikti atvėsti. Atvėsusį kelioms valandoms padėti į šaldytuvą, kad sustingtų viršutinis kremo sluoksnis.