Močiutės mielinis pyragas su obuoliais


- Citrinos, 1 vienetas
- Cukrus, 200 gramų
- Kardamonas, 6-8 grūdeliai
- Migdolai, smulkinti, 100 gramų
- Kiaušiniai, 1 vienetas
- Kiaušiniai, tryniai, 5 vienetai
- Kvietiniai miltai, 1 kilogramas
- Pienas, 600 gramų
- Druska
- Sviestas, 200 gramų
- Mielės, 20 gramų
Įdarui:
1,5 kg obuolių
citrinų sulčių
75 g cukraus
75 g vanilinio cukraus
3 arb. š. cinamono miltelių
Miltus persijoti. Mieles sudėti į šiltą pieną. Po truputį į pieną pilti miltus, druską, žiupsnelį cukraus. Užminkyti tešlą, padėti šiltai valandai laiko. Trynius išplakti su cukrum, plakant supilti aptirpusį sviestą, smulkintus migdolus, smulkintus kardamonus, nutarkuotą citrinos žievelę. Šitą sviesto-riešutų masę dėti į užminkytą tešlą. Užminkyti dar kartą. Pastatyti tešlą į šiltą vietą dar valandai. Obuolius nuplauti, nulupti, supjaustyti į keturias dalis, išimti sėklalizdžius ir supjaustyti gabalėliais, pašlakstyti su citrinų sultimis, apibarstyti cukrumi bei vaniliniu cukrumi. Mielinę tešlą iškočioti ant riebalais išteptos skardos. Ant tešlos paskirstyti obuolių masę ir suberti cukraus ir cinamono mišinį. Pyragą kepti orkaitėje apie 50 min. Skanaus.