Meduoliai


- Cinamonas, 1 arbatinis šaukštelis
- Cukrus, 150 gramų
- Gvazdikėliai, malti ar imbieras, 0.5 arbatinio šaukštelio
- Margarinas, 150 gramų
- Medus, 0.75 stiklinės
- Muskatas, maltas, 0.25 arbatinio šaukštelio
- Kiaušiniai, 2 vienetai
- Kvietiniai miltai, 500 gramų
- Kepimo milteliai, 2 arbatiniai šaukšteliai
- Cukatos, smulkiai pjaustytos, 2 valgomieji šaukštai
Glaistui dar reiks:
1 baltymas;
50g cukraus pudros;
1 valgomasis šaukštas vermuto, romo arba likerio.
Paruošimas:
2 kiaušinius išplakti su 150 g cukrumi. Medų kartu su margarinu ištirpinti virš ugnies metaliniame inde. Atvėsinus sumaišyti su plaktais kiaušiniais. Įdeti prieskonius, cukatus. Miltus kitame inde sumaišyti su kepimo milteliais ir įberti į masę. Išminkyti tešlą.
Tešlą turi pastovėti ne mažiau 30min. Galite išpjauti įvairių formų meduolius. Kepti ant kepimo popieriaus apie 40-50 min, 100-120 laipsnių įkaitintoje orkaiteje. Deliojant meduolius ant kepimo popieriaus palikit tarp jų 2-3 cm tarpus.
Iškepusius meduolius teptuku sutepti glaistu ir įdėti dar 5 min į orkaitę apskrusti.
Glaistas:
Suplakti baltymą iki putų. Įpilti vermutą (likerį, romą ar pan.). Suberti cukraus pudrą ir viską sumaišyti.
2010-12-15 11:16

Pagal šį receptuką iškepiau daugiau nei 500 galima priskaičiuoti is visus 700 (!!!) meduolinių žmogeliukų. Iš principo, viską dariau taip kaip aprašyta Grybukuose, bet ingredientų kiekiai tokie:
300 g margarino (arba sviesto, jei negaila)
1.5 puodelio cukraus
4-5 dideli šaukštai medaus (galima ir daugiau, jei negaila)
250 g grietinės
2-3 a.š. sodos
~6 puodeliai miltų
po 1 a.š. malto cinamono, gvazdikėlių, imbiero, po mažiau kvapniųjų pipirų, muskato riešuto ar pagal skonį
kiaušinių tryniai nebūtini, bet galima sunaudoti tuos, kurie lieka nuo glaisto
Iš šio kiekio gausite ~60 žmogeliukų nelygu kaip plonai / storai iškočiosite.
Galima, žinoma, daryti visiškai pagal grybukų receptą tik su daugiau miltų, bet aš pastebėjau, kad naudojant mažiau riebalų (turint omeny dvigubą grybukų porciją), meduolių paviršius gaunasi lygesnis, taip pat lengviau dirbti. Galima ir dar mažiau naudoti riebalų nei čia, bet tuomet meduoliai gaunasi kietesni, bet lengviau iškočioti plonesnius sausainukus jei reikia. Naudojant daugiau cukraus, meduoliai kepdami gražiai paruduoja, ko nebus naudojant tiek kiek grybukam. Cukrų galima tiesiog ištirpinti kartu su margarinu ir medumi, bet galima ir padeginti. Naudojant mažiau cukraus, tai padės gauti rudus meduolius, bet padeginti man patinka dėl karamelės skonio. Vienaip ar kitaip meduoliai bus skanūs.
Jei norite deginti cukrų, žiūrėkite į Riešutėlių tortą, kaip tai darau.
Sodą nusodinkite visoje grietinėje. Nenusodinus, nesipūs, bet skoniui nepakenks.
Tešlą pabaigiu minkyti su rankomis, nes su šaukštu jau sunkoka, ypač jei didesnis kiekis.
Kambario temperatūros tešla turi būti patogi kočioti, bet galima ir atvėsinti šaldytuve. Ji būna kaip plastelinas. Kuo ilgiau su tešla terliositės ant stalo, tuo labiau skirsis riebalai ir meduoliai gausis nebe tokie gražūs. Tad jei dirbsite su vaikais, geriau ją atšaldyti arba naudoti mažiau riebalų.
Namukus kepu taip pat iš šios tešlos.
Meduolius kočioju tarp dviejų sviestinio polieriaus lapų.
Mano žmogeliukų formelė yra 12 cm. Iškočioju 4-5mm storio. Kepu 10 minučių 190 C temperatūroje, kol gražiai tolygiai paruduoja. Jei meduoliukai mažesni ar didesni, laikas atitinkamai.
Glaistui išsuku 2 baltymus su 1.5 puodelio cukraus pudros ir ~0.5 a.š. citrinos rugštelės (ne sulčių!!!). Visi indai ir įrankiai turi būti sausi ir jokio trynio lašelio. Išsuku baltymą tiek, kad būtų patogu piešti, bet nereikia itin standžios. Naudoju tik medinį šaukštą ir suku ne itin intensyviai, nes kuo daugiau bus "įsukta" oro, tuo glaistas bus trapesnis. Todėl nenaudokite mikserio. Su juo glaistas gausis puikus, greitai džius, bet viskas birės vos prisilietus. Gerai džiūna ir taip, bent jau pas mane.
Kepdama meduolius, kas neįprasta man, dažnai ekpirementuoju, tai cukraus daugiau / mažiau, tai visą deginu, tai dalį, tai sviestą tai margariną, tai jo mažiau, tai daugiau ir taip su viskuo. Kiekvieną kartą meduoliai gaunasi skanūs, nebent padauginsite prieskonių. Eksperimentų rezultatas atsispindi meduolių išvaizdoje: tai kepant išsipūčia į kraštus, tai kyla išlaikydami formą, tai visai plonyčius padarau, tai lygus, tai kiek raukšlėti ir t.t. ir t.t. Tik šį kartą reikėjo visų vienodų, tad dariau naudojant tokį produktų santykį. Kita vertus net jei darau viską taip pat, visada gaunasi nors truputį kitokie. Todėl jei norite kepti namuką, geriau iškarto vienu ypu iš tos pačios tešlos, kad sienos būtų dydžiu vienodos.
Namuose, kur yra pakankamai drėgna, meduoliukai būna minkštučiai, bet namo namuose jie sugeba išdžiūti per naktį. Lieka trapūs, bet nekieti kaip akmenys.
Skanaus!
2009-12-23 17:56
2009-08-18 08:51
2009-08-17 18:55

2011-03-30 17:45