Lietuviška pynė


- Miltai, 375 gramai
- Vanduo, 200 mililitrų
- Aliejus, arba 60 gr. tirpinto margarino, 55 mililitrai
- Šlapios mielės, arba 1 a.š. sausų, 6 gramai
- Druska, 6 gramai
- Cukrus, 8 gramai
- Kiaušiniai, 1 vienetas
125 gr. miltų ir mieles išmaišome šiltame vandenyje ir statome 20 - 30 minučių į įjungtą 30 C orkaitę, kol mielės pradės putoti.
Tada supilame tirpintą margariną arba aliejų, druską, cukrų, gerai išmaišome. Po truputį beriame likusius miltus ir maišome.
Subėrę visus miltus tešlą minkome dubenyje. Ji truputį lips prie rankų, bet daugiau miltų neberiame (!), o minkome tol (apie 10 - 15 minučių), kol tešla nebelips prie rankų ir taps lygi ir elastinga.
Išminkytą tešlą dedame į aliejumi pateptą dubenį ir kildiname, kol padvigubės. Aš kildinau 30 - 40 C orkaitėje - pakilo per 30 minučių.
Pakilusią tešlą padaliname į 3 vienodas dalis, leidžiame joms "pailsėti" apie 5 - 7 minutes.
Iš kiekvienos dalies iškočiojame 3 mm storio stačiakampį lakštą. Ilgesnė kraštinė turėtų būti maždaug kepimo formos ilgio (aš kepiau 10x30 cm., bet labiau tiktų pvz. 13x26 cm, pynė bus aukštesnė).
Kiekvieną lakštą (ilgesnę kraštinę) suvyniojame į volelį ir iš trijų supiname kasą; galus gražiai užspaudžiame.
Dedame pynę į kepimo popieriumi išklotą formą ir kildiname šiltai, kol pakils 3 kartus.
Pakilusią aptepame plaktu kiaušiniu.
Kepame iki 180 C įkaitintoje orkaitėje apie 40 minučių.