Krosnyje keptas naminis mielinis pyragas

Krosnyje keptas naminis mielinis pyragas
Akcijos:
TAIP
NE
?
Paspaudus šį mygtuką galite išjungti arba įjungti akcijų ingredientams rodymą
Ingredientai:
  • Aguonos, 2 valgomieji šaukštai
  • Cukrus, 1 stiklinė
  • Kiaušiniai, 1 vienetas
  • Kvietiniai miltai, 800 gramų
  • Grietinėlė, 0.5 litro
  • Aliejus, 3 valgomieji šaukštai
  • Mielės, 40 gramų
Gaminimo instrukcija:

Pakurti krosnį ir ruošti pyragą - į dubenį supilti miltus, viduje padaryti duobutę.
Į ją supilti nešaltą grietinėlę, kurioje ištirpintos mielės ir cukrus.
Masę sumaišyti su miltais iš duobės kraštų ir dubenį padėti prie besikūrenančios krosnies.
Krosnį reikia iškūrenti lapuočių medžių, bet ne beržinėmis, malkomis. Kūrenti apie valandą, vis pažarstant žarijas.
Prieš dedant pyragus, žarijas reikia išimti.
Kai matosi, kad jau pyrago tešla pakilo, metas minkyti rankomis.
Įpilti 2 šaukštus aliejaus ir masę iš vidaus sumaišyti su visais miltais.
Jei labai limpa prie rankų, vadinasi trūksta miltų. Tešla turi būti tąsi, bet vientisa.
Skardą ištepti aliejumi, sudėti gerai išminkytą tešlą, protarpiais pabarstant išpustytomis aguonomis ir padėti ant krosnies, kad iškiltų.
Kai pyragas pakyla, jo viršų reikia patepti kiaušinio baltymu. Po to pašauti į krosnį.
Pyragas kepamas apie 1 valandą, vis stebint, ar nesvyla viršus, mat kaimo krosnyje sunku nutaikyti reikiamą temperatūrą.
Jei viršus ima kepti greičiau nei šonai, reikia viršų pridengti sviestiniu popieriumi.
Mano mama, kepdama šį pyragą, įplaka 2 kiaušinius, bet aš juos pakeičiau aliejumi - pyragas ilgiau išsilaiko šviežias, yra puresnis ir šviesesnis.
Tai tradicinis dzūkiškas Kalėdų pyragas.
Skanaus.

Receptą atsiuntė: Regina
» Rašyti komentarą
» Komentarai
žemaitė
2013-03-16 08:56
Labas Regina,bendravom prieš Kaledas,o čia jau artėja Velykos.Turiu jubilieju pries sventes,noreciau kokį greitai paruošiamą pyragą iškepti,dėl laiko stokos,gal gali ką nors pasiūlyti,ar nurodyti,kur tavo receptų dar galiu ieškoti.Su pagarba Tau.
Daiva
2012-01-05 22:48
Jau kiek isitikinau,kad nepatikrinti receptai patys blogiausi!Ne litro grietineles reikia pilti, o 0,5 l.gal dar maziau!
*-*
2011-09-03 11:09
Apdegę čia, net nežinau
Regina
2011-02-17 10:55
Nepatingėjau pasiieškoti savo rankraščių. Ir ką gi, nors miltai nevisi vienodi, bet turiu atsiprašyti kepusios Vaidos ir padėkoti Jonui už pastabumą - Taip , mielieji, Jūs teisūs - jei pyragas bus tik vienas, imti pusė litro grietinės, o jei imsim litrą, tai reikės miltų ne 800 g, o apie 1600. Žioplumas per skubėjimą aprašinėjant. Dar matau neparašiau, kad reikia trupučiuko druskos, kad paviršių, išteptą kiaušinio baltymu galima apiberti perliniu cukrumi.
Jonas
2011-02-16 22:21
Kažkaip nelogiška, kad litrą grietinėlės su beveik tokiu pačiu kiekiu miltų galima paverst tinkamos konsistencijos tešla, kad ir kokie tie miltai "netirpūs" bebūtų. Sakykit ką norit, bet reikia arba miltų ne 800g, o kokių 1800g, arba grietinėlės ne litro, o kaip sakė puslitrio. Tai tiek.