Kakavinis vyniotinis su morkomis ir maskarponės sūriu


- Sviestas, popieriui patepti, 25 gramai
- Morkos, 500 gramų
- Anakardžių riešutai, ar švieži lazdynų, smulkinti, 100 gramų
- Kokosų drožlės, 3 valgomieji šaukštai
- Cukraus pudra, 2 valgomieji šaukštai
- Vanilinė cukraus pudra, 1 valgomasis šaukštas
- Maltas muskatas, 2 žiupsneliai
- Kiaušiniai, 5 vienetai
- Kvietiniai miltai, 3 stiklinės
- Cukraus pudra, 5 valgomieji šaukštai
- Kakava, 2 valgomieji šaukštai
- Druska, 1 žiupsnelis
- Apelsinų cukatos, 1 saujelė
- Džiovinti greipfrutai, 1 riekė
- Juodasis šokoladas, 100 gramų
- Plakamoji grietinėlė, 250 gramų
- Mascarpone sūris, 250 gramų
- Citrinos, sulčių, 1 vienetas
- Cukraus pudra, 2 valgomieji šaukštai
- Vanilinė cukraus pudra, 1 valgomasis šaukštas
- Želatina, 1 valgomasis šaukštas
- Apelsinai, sulčių, 1 vienetas
Pirmiausia paruošiamas įdaras. Morkas sutarkuoti nevisai smulkiai ir kiek nusunkti. Sumaišyti su smulkintais riešutais, kokosų drožlėmis, muskatu, vaniline ir paprasta cukraus pudromis.
Didelę kepimo skardą iškloti kepimo popieriumi, patepti plonai sviestu. Ant jo supilti masę, tolygiai paskirstyti.
Į indą įmušti kiaušinius, berti druskos, įsijoti cukraus pudrą, kiek jau pamaišius, ir plakti tol, kol bus balta, puri masė. Beje, aš plaku rankomis, apie 12 min. – su elektriniu plakikliu taip puriai išplakti nepavyksta. Maišant, įsijoti miltus, sumaišytus su kakava. Išmaišytą masę tolygiai supilti ant morkų ir riešutų masės. ir pašauti į orkaitę.
Kepti 180 Cl laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 20 min. Ant stalo patiesti kepinio dydžio kepimo popierių. Ant jo atsargiai išversti kepinį. Vienas kepimo popierius yra kepinio viršuje, kitas apačioje. Nė vieno jų nenuplėšdami suvyniojame kepinį į ruloną – tegul kepinys „pratinasi“ prie vyniotinio formos. Taip palaikyti apie 10 min. Po to kepinys vėl išvyniojamas ir nulupamas kepimo popierius nuo viršutinės dalies – morkų įdaro. Turėtų lengvai atsiskirti, nes popierius juk buvo pateptas sviestu. Palikti pastovėti, kad kiek pravėstų.
Tuomet gerai sulaistyti apelsino sultimis. Jos dar labiau paskanina morkų ir riešutų įdarą ir sudrėkina kakavinį biskvitą. Kad geriau sultys įsigertų, aš netgi lengvai šakute subadžiau.
Kol pagrindo skoniai bando susigyventi, ruošiamas kremas. Išplakti grietinėlę su maskarponės sūriu, vaniline cukraus pudra ir cukraus pudra, įmaišyti galima ir truputį muskato. Nedideliame kiekyje vandens, pagal instrukciją paruošti želatiną, ją paskaninti citrinos sultimis (arba apelsinų) ir įmaišyti į baltą masę. Kad maišant mases, nesušoktų želatina į grūdelius, aš maskarponės sūrį prieš tai kiek palaikau su indu panardinusi į šiltą vandenį.
Kremą užtepti tolygiai ant atvėsinto kepinio įdaro sluoksnio ir suvynioti vyniotinį. Vyniotinį supakuoti sandariai į kepimo popierių ir palikti šaldytuve, geriausia nakčiai. Ilgiau pastovėjęs bus toks, kokio ir reikia – biskvitas minkštas, maskarponės kremas bus atlikęs vienijantį darbą tarp visų sudedamųjų dalių.
Apglaistyti tirpintu juodu šokoladu. Aš tirpintą šokoladą paskaninau citrinos sultimis. Vyniotinį apdėliojau apelsinų cukatais ir džiovintais greipfrutais. Skanaus!