Kakavinis vyniotinis su morkomis ir maskarponės kremu


- Morkos, tarkuotos, 250 gramų
- Anakardžių riešutai, arba švieži lazdyno, 100 gramų
- Kokosų drožlės, 3 valgomieji šaukštai
- Cukraus pudra, 2 valgomieji šaukštai
- Vanilinė cukraus pudra, 1 valgomasis šaukštas
- Maltas muskatas, 2 žiupsneliai
- Kiaušiniai, 5 vienetai
- Kvietiniai miltai, 3 valgomieji šaukštai
- Cukraus pudra, 5 valgomieji šaukštai
- Kakava, 2 valgomieji šaukštai
- Druska, 1 žiupsnelis
- Grietinėlė, riebios, 250 gramų
- Mascarpone sūris, 250 gramų
- Citrinų sultys, 3 valgomieji šaukštai
- Vanilinė cukraus pudra, 2 valgomieji šaukštai
- Cukraus pudra, 2 valgomieji šaukštai
- Želatina, 1 valgomasis šaukštas
- Šokoladas, juodasis, 100 gramų
- Apelsinai, 1 vienetas
- Sviestas 82%, 30 gramų
- Citrinų sultys, 2 valgomieji šaukštai
- Džiovinti greipfrutai, 1 sauja
- Apelsinų cukatos, 1 saujelė
Pirmiausia paruošiamas oranžinis įdaras. Morkas sutarkuoti nevisai smulkiai ir kiek nusunkti. Sumaišyti su smulkintais riešutais, kokosų drožlėmis, muskatu, vaniline ir paprasta cukraus pudromis. Didelę kepimo skardą iškloti kepimo popieriumi, išteptu plonai sviestu. Ant jo supilti oranžinę masę, tolygiai paskirstyti.
Dabar gaminamas biskvitas, įjungiama orkaitė įkaitimui ant 180 laipsnių karščio. Sudaužti į indą kiaušinius, įberti druskos, įsijoti cukraus pudrą, kiek jau pamaišius, ir plakti tol, kol bus balta, puri masė. Beje, aš plaku rankomis, apie 12 min. - man su elektriniu plakikliu taip puriai išplakti nepavyksta. Vis maišant įsijoti miltus, sumaišytus su kakava. Išmaišytą masę tolygiai supilti ant morkų - riešutų masės ir pašauti į orkaitę. Kepti 20 min. Neturint biskvitų kepimo patirties, patarčiau į kepinį dėti šaukštelį kepimo miltelių, apsidraudimui.
Ant stalo patiesti kepinio dydžio kepimo popierių. Ant jo atsargiai išversti kepinį. Vienas kepimo popierius yra kepinio viršuje, kitas apačioje. Nė vieno jų nenuplėšdami suvyniojame kepinį į ruloną - tegul kepinys ,,pratinasi'' prie vyniotinio formos. Tetrunka tai apie 10 min. Po to kepinys vėl išvyniojamas ir nulupamas kepimo popierius nuo viršutinės dalies - morkų įdaro. Turėtų lengvai atsiskirti, nes popierius juk buvo pateptas sviestu. Palikti pastovėti, kad kiek pravėstų.
Tuomet gerai sulaistyti apelsino sultimis. Jos dar labiau paskanina morkų - riešutų įdarą ir sudrėkina kakavinį biskvitą. Kad geriau sultys įsigertų, aš netgi lengvai šakute subadžiau. Kol pagrindo skoniai bando susigyventi, ruošiamas maskarponės kremas.
Išplakti grietinėlę su vaniline cukraus pudra ir cukraus pudra, įmaišyti galima ir trupučiuką muskato. Nedideliame kiekyje vandens, pagal instrukciją paruošti želę, ją paskaninti citrinos sultimis (arba apelsinų) ir įmaišyti į baltą masę. Kad maišant mases nesušoktų želatina į grūdelius, aš maskarponės kremą prieš tai kiek palaikau su indu panardinusi į šiltą vandenį. Maskarponės masę užtepti tolygiai ant atvėsinto kepinio oranžinio sluoksnio ir suvynioti į ruloną, apatinio popieriaus pagalba. Vyniotinį supakuoti sandariai į kepimo popierių ir palikti šaldytuve, geriausia nakčiai.
Ilgiau pastovėjęs bus toks, kokio ir reikia - biskvitas minkštas, maskarponės kremas bus atlikęs vienijantį darbą tarp visų sudedamųjų dalių
Apglaistyti tirpintu juodu šokoladu. Aš tirpintą šokoladą taipogi paskaninau citrinos sultimis. Dar apelsinų džiovintų žievelių cukatais ir džiovintais greifrutais apdėliojau. Skanaus!