Aštuonkojo salotos


- Aštuonkojis, nuvalytas, 1 kilogramas
- Vyno actas, baltojo, 250 mililitrų
- Alyvuogių aliejus, aukščiausios rūšies, 125 mililitrai
- Citrinos, pjaustytos skiltelėmis, 1 vienetas
- Pomidorai, 1 vienetas
- Svogūnai, 1 vienetas
- Alyvuogės be kauliukų, 5 vienetai
- Salotos, 5 lapai
- Petražolės, 1 pundelis
- Petražolės, smulkiai supjaustytos, 3 arbatiniai šaukšteliai
- Druska, 1 arbatinis šaukštelis
- Česnakai, smulkinta, 1 skiltelė
- Malti juodieji pipirai, pagal skonį, 1 žiupsnelis
Pripildykite gilų prikaistuvį vandens, sudėkite pundelį petražolių, aštuonkojį, supilkite actą, įberkite druskos.
Ne pilnai uždenkite prikaistuvį ir užvirkite ant vidutinės ugnies. Kai vanduo užvirs, sumažinkite ugnį ir virkite 50 - 55 minutes ant lėtos ugnies. Jeigu pastebėsite, kad čiuptuvai trūkinėja ir riečiasi į viršų, tučtuojau išjunkite ugnį, nes tai rodo, kad aštuonkojis išvirė. Aštuonkojį atvėsinkite tame pačiame vandenyje,kuriame virė. Šitaip atvėsintas bus dar minkštesnis. Nusunkite ir perplaukite tekančiu šaltu vandeniu.
Mažu peiliu išpjaukite akis, tada išstumkite ir pašalinkite "snapą" (burnos dalis). Nulupkite odą ir nupjaukite čiuptuvus. Kūną supjaustykite gabaliukais, o čiuptuvus sukapokite. Sudėkite į tinkamą indą.
Mažame dubenyje sumaišykite aliejų, susmulkintas petražoles, česnaką, druską ir juoduosius pipirus.
Apipilkite šiuo mišiniu aštuonkojį ir porą valandų palaikykite, kad geriau įsigertų prieskonių kvapas.
Supjaustykite pomidorą, salotas, svogūną, dėkite į lėkštę. Suberkite alyvuoges be kauliukų, aštuonkojo gabaliukus. Papuoškite citrinos skiltelėmis.